(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2015)
Актуальність роботи полягає в важливості стандартизації пробіотичних препаратів. Для їх стандартизації використовують стандартні зразки пробіотичних мікроорганізмів. Визначення безпеки стандартних зразків є обов’язковою умовою. Матеріали та методи. Використано загальноприйняті методи визначення безпеки мікроорганізмів. Оцінку безпеки пробіотичних штамів проводили в гострому і хронічному дослідах визначення токсичності за наявністю летального ефекту і зміни показників, що характеризують функціональний стан організму і окремих органів експериментальних тварин – мишей і щурів. Результати дослідження. Під час проведення випробувань штамів B. bifidum і E. faecium при одноразовому їх введенні в організм тварин (внутрішньочеревне, внутрішлункове та підшкірно) не вдалося визначити основний параметр токсичності – показник середньосмертельної дози ЛД50. При багаторазовому введенні суспензій пробіотичних штамів B. bifidum і E. faecium в організм структурно-функціональних змін в тканинах і органах експериментальних тваринах не зафіксовано, що свідчить про безпеку штамів. Таким чином, в моделях гострого і хронічного експериментів була продемонстрована безпека мікробних популяцій в створених стандартних зразках B. bifidum і E. faecium.