(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2015)
Мета дослідження - оцінка рівня функціонального стану серцево-судинної системи (ССС) і фізичної працездатності за результатами велоергометрії (ВЕМ) у машиністівелектропоїздів метрополітену (МЕП). Матеріали та методи. Обстежено особи чоловічої статі, з яких 30 МЕП (основна група) і 20 працівників інженерно технічної ланки (Контрольна група). Відповідно до віку і стажу роботи обстежені особи основної групи розподілені на 3 підгрупи: 7 - до 30 років зі стажем роботи до 5 років (23,3%) - 1 підгрупа; 17 - 30 40 років зі стажем роботи 5 детальніше 10 років (56,7%) - 2 підгрупа; 6 - старше 40 років зі стажем роботи більше 10 років (20,0%) - 3 підгрупа; контрольна група: 5 - до 30 років зі стажем роботи до 5 років (25,0%) - 1 підгрупа; 10 - 30 40 років зі стажем роботи 5 детальніше 10 років (50,0%) - 2 підгрупа; 5 - старше 40 років зі стажем роботи понад 10 років (25,0%) - 3 підгрупа. Проводили субмаксимальну навантаження. При проведенні ВЕМ іксували значення частоти серцевих скорочень (ЧСС), систолічний артеріальний тиск (АТ) і діастолічний АТ, визначали їх вихідний рівень і результати вимірювання при будь ступеня навантаження, а також час відновлення цих показників після навантаження. Крім того, оцінювали толерантність до фізичного навантаження (ТФН), фізичну працездатність (PWC 170). Визначали також рівень енергетичних ресурсів в міокарді з розрахунком індексу Робінсона. Результати та їх обговорення. Результати досліджень свідчать, що у всіх обстежених МЕП (100%) органічних захворювань серцево-судинної системи за даними ВЕМ не виявлено. З огляду на результати ВЕМ у МЕП (ЧСС та АТ в спокої, на будь-якого ступеня навантаження і після навантаження), можна сказати про наявність симпатикотонії у МЕП. Толерантність до навантаження, рівень фізичної працездатності оцінювали по тесту PWC 170. Вони найвищі у МЕП у віковій групі до 30 років зі стажем роботи до 5 років в порівнянні з особами у віці 30-40 років зі стажем роботи 5 детальніше 10 років і старше 40 років зі стажем роботи понад 10 років. Це може бути пов’язане з тривалим впливом на їх організм стресового чинника і шкідливих умов праці. Індекс Робінсона у МЕП у віковій групі до 30 років зі стажем роботи до 5 років свідчить про їх високий рівень соматичного здоров’я; у осіб віком 30 40 років зі стажем роботи 5 детальніше 10 років - про середній рівень соматичного здоров’я; старше 40 років зі стажем роботи понад 10 років - про рівень соматичного здоров’я нижче середнього. Висновки. У МЕП відзначається вегетативний дисбаланс з переважанням симпатикотонії, що може бути ризиком виникнення захворювань серцево-судинної системи у МЕП.