(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2015)
Мета дослідження. На основі вивчення умов праці і стану здоров’я дати гігієнічну оцінку ризику впливу шкідливих факторів виробничого середовища, зокрема шуму, на організм операторів розливу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв і обґрунтувати оздоровчі рекомендації. Матеріали і методи дослідження. дослідження проведені на підприємстві "Росинка". Оцінювалися рівні шуму, параметри мікроклімату, освітленість на робочих місцях, тяжкість і напруженість праці операторів. визначався біологічний вік працюючих. аналізувалася захворюваність операторів за матеріалами періодичних медичних оглядів. Результати. Встановлено, що оператори відчувають комплексне впливу виробничого шуму, несприятливогомікроклімату і недостатнього рівня штучною і природною освітленості. провідним шкідливим фактором виробничого середовища є шум, рівні якого перевищують допустимі величини на 15,6 дБА. Умови праці операторів, згідно ГН 3.3.5 3.3.8; 6.6.1 083-2001 року, відносяться до класу шкідливості 3.2 (шкідливі). виявлено високий рівень захворюваності сенсоневральної приглухуватістю (16,02 ± 4,90)%, хворобами ока і його придатків (53,40 ± 6,66)%, органів дихання (30,26 ± 6,13)%, органів травлення (8,90 ± 3,80)% серед працівників "шумових" професій. Виявлено прискорені темпи старіння операторів. Висновки. Встановлено причинно наслідковий зв’язок між умовами, характером праці і рівнями захворюваності, показниками біологічного віку операторів.