(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2015)
Мета роботи. Вивчення загальної та первинної інвалідності дітей за 1996-2013 роки у промислових містах з великим техногенним навантаженням і сільських населених пунктах з менш значним техногенним навантаженням, а також загалом по Луганській області. Матеріали і методи. Оцінку загальної та первинної інвалідності дітей віком до 17 років за багаторічний період виконано на основі аналізу статистичних даних щорічних довідників, що підготовані Луганською обласною дитячою клінічною лікарнею. Результати та висновки. В області, промислових містах та сільських районах серед причин загальної та первинної дитячої інвалідності 1 рангове місце посідають вроджені аномалії (Q00-Q99), 2 місце — хвороби нервової системи (G00-G99), 3 місце — розлади психіки та поведінки (F00-F59 ). На 4 місці серед причин загальної інвалідності перебувають хвороби ока та придаткового апарату (H00-H59), на 5 — хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин (E00-E90). У промислових містах (особливо у м. Алчевськ) з великими виробництвами чорної металургії та коксохімії хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин, що є однією з основних причин загальної та первинної інвалідності у дітей, значною мірою детерміновано несприятливою екологічною обстановкою та іншими факторами міського середовища. Також у м. Алчевськ впливом техногенного середовища зумовлена інвалідність дітей через хвороби крови та кровотворних органів, ДЦП, хвороби ока та придаткового апарату, хвороби органів травлення, хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини. Відзначається статистично значуща закономірність збільшення інвалідності через причини C00-D48, E00-E90, H00-H59, L00-L99, M00-M99, N00-N99 і Q00-Q99 класів захворювань, особливо C00-D48, E00-E90 і Q00-Q99 класів. Розроблено профілактичні заходи.