(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2015)
Мета роботи: оцінка впливу факторів довкілля на показники здоров’я дитячого населення сільських районів Чернігівщини. Матеріали та методи. Вивчено зв’язок між рівнем первинної та загальної захворюваності дітей 0- 14 років, мертвонароджуваності, перинатальної, неонатальної, постнеонатальной, дитячої смертності і станом забрудненості питної води, харчових продуктів, атмосферного повітря і грунту за 2001-2012 роки. Джерелами інформації стали дані Обласного центру інформаційно-аналітичних технологій і пропаганди здорового способу життя Чернігівської обласної ради, статистичної форми № 18 "Звіт про фактори довкілля, що впливають на стан здоров’я населення ". Застосовано кореляційний аналіз з розрахунком коефіцієнта кореляції Пірсона. Результати. Встановлено, що провідними факторами, що впливають на стан здоров’я сільського дитячого населення Чернігівщини, є якість питної води по санітарно-хімічним і санітарно? Бактеріологічним показниками, епідемічна та радіаційна безпеку харчових продуктів, якість атмосферного повітря і гельмінтологічних забруднення грунту. хімічне забруднення харчових продуктів і бактеріологічне забруднення грунту значно менше впливають на здоров’я дітей. між хімічним забрудненням ґрунту та досліджуваними показниками достовірної позитивної зв’язку взагалі не виявлено.