(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2015)
Мета дослідження. Вивчення тривалого субтоксичного впливу тригліцидилового ефіру поліоксипропілентріолу на показники обміну сполучної тканини в умовах підгострого експерименту. Матеріали та методи дослідження. Об’єктом досліду був тригліцидиловий ефір поліоксипропілентріолу молекулярної маси 303 з регламентованими фізико-хімічними властивостями, що є епоксидвмісним олігоефіром з товарною назвою , Лапроксид" (Л-303). Відповідно до умов експерименту тваринам щоденно зранку натщесерце протягом 45 діб за допомогою металевого зонду вводили перорально водні розчини Лапроксиду Л-303 у дозах 1/10, 1/100, 1/1000 ДЛ50 відповідно 575,0; 57,5; 5,75 мг/кг маси тварини. Контрольна група щурів отримувала відповідні об’єми питної води. Після закінчення підгострого експерименту у плазмі крови визначали вміст глікозаміногліканів, активність ферменту еластази та колагенолітичну активність. Результати дослідження. Результати впливу даного ксенобіотика у 1/10 1/100 ДЛ50 на білих щурів виявили значне зростання активності еластази, колагенолітичної активності плазми крови та вмісту глікозаміногліканів. У цих дозах Л-303 здатен порушувати внутрішньоклітинний метаболізм, прискорювати старіння організму, формувати імунологічну недостатність та віддалені наслідки їхнього впливу. Тригліцидиловий ефір поліоксипропілентріолу у 1/1000 ДЛ50 не впливав на показники обміну сполучної тканини.