(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2015)
Мета роботи: вивчення основних європейських принципів профілактики, боротьби з неінфекційними захворюваннями (НІЗ) і мінімізації впливу факторів ризику на здоров’я населення, визначення екологічних і соціальних детермінант, безпосередньо пов’язаних з виникненням хвороб і станом здоров’я, аналіз рекомендацій ВООЗ, визначення основних вимог при формуванні та реалізації державної політики в системі громадського здоров’я. Матеріали та методи. джерелами наукової інформації стали законодавчі документи і науково- методичні матеріали ВООЗ, а також державні акти і основні документи в сфері охорони здоров’я України, зокрема, щодо профілактики НІЗ і мінімізації впливу небезпечних чинників ризику. Результати. Широка поширеність хронічних неінфекційних захворювань у всьому світі і в Україні є серйозним викликом громадському здоров’ю. Міжнародний досвід переконливо свідчить, що вихідною точкою для дій в галузі охорони здоров’я має стати визнання необхідності використання комплексного підходу до питань здоров’я населення, втіленого у всебічну національну стратегію, спрямовану на вирішення найбільш важливих пріоритетних задач, з чітким зазначенням подальших напрямків для діяльності і передбачуваного внеску з боку різних сфер суспільства і секторів економіки. Міжнародні напрацювання, аналіз виконання і досвід реалізації Міжгалузевої комплексної програми "Здоров’я нації" на 2002-2011 роки в Україні є основою міжсекторального підходу в розробці стратегічних проектів профілактичної медицини із залученням представників державних і недержавних структур (міністерств, відомств, агентств, неурядових і професійних організацій).