(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета: вивчення особливостей формування рівня захворюваності дітей старшого дошкільного віку, які проживають в різних з екологічної точки зору мікрорайонах. Об’єкти і методи досліджень. Наглядом були охоплені діти 5-6 років, які проживають і відвідують дошкільні установи м.Києва, розташовані в різних екологічних умовах: біля великих автомагістралей, близько промпідприємств і в досить чистому мікрорайоні. Вихідні матеріали були отримані шляхом викопіювання даних з первинної медичної документації в дошкільних установах, а також письмового опитування батьків про розвиток і стан здоров’я дитини на ранніх етапах онтогенезу. Оцінка резистентності організму проводилася на основі визначення кратності і тривалості гострих респіраторних інфекцій. Результати. Отримані дані свідчать, що формування захворюваності істотно залежить від екологічних умов в місцях проживання. Найбільш інтенсивно формування захворюваності відбувається на територіях, розташованих поблизу від великих автомагістралей: рівень захворюваності дітей в цих дошкільних установах перевищує аналогічний показник в мікрорайоні близько промпідприємств в 1,76 рази, у відносно чистому мікрорайоні - в 1,91 рази. Найвищий питома вага дітей, часто і тривало хворіють і слабо резистентних до гострих респіраторних інфекцій, також виявлені в дошкільних установах, розташованих біля автомагістралей. Тому на сьогоднішній день необхідно відновити проведення попереджувального санітарного нагляду щодо розміщення дошкільних установ і контролю навколишнього середовища, а саме: атмосферного повітря в місцях їх розміщення.