(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Пилок трав’янистої анемофільних флори є важливим фактором виникнення сезонної алергії. Якщо для окремих регіонів України вже визначені й описані сезони цвітіння основних трав’янистих рослин, пилок яких викликає симптоми алергії, то багаторічні результати визначення циркадного розподілу концентрацій такий пилку залишається невивченими. Мета роботи: вивчення змін концентрації пилкових зерен трав’янистих рослин протягом доби в атмосферному повітрі Центрального регіону України на прикладі міста Вінниці. Аеробіологіческое спостереження проводилося стандартним Волюметричне методом протягом сезонів палінації 2012-2014 років. Результати дослідження. Встановлено, що різні таксономічні групи трав’янистих рослин інтенсивно викидають пилок в атмосферне повітря з початку травня до кінця вересня. Найбільша пилкова навантаження на пацієнтів спостерігається в 13.00 годин, коли в повітрі реєструються пікові або близькі до них концентрації пилкових зерен рослин родин Конопельні, Амарантові, Гречані, амброзії, полину, подорожника, кропиви. З 15 до 19 годин існує ризик виникнення полінозу до пилку полину, подорожника, кропиви, рослин родин Тонконоговие, Айстрові і Гречані, включаючи щавель. У проміжку з 7 до 11:00 ранку вінничан можуть сенсибилизировать пилкові зерна амброзії, полину, рослин родин Айстрові, Конопельні, Гречані. Висновки. Пилок трав’янистих рослин, яка знаходиться в повітрі міста Вінниця має в основному місцеве походження або мігрує з прилеглих до міста територій, про що свідчить збільшення концентрації пилкових зерен в повітрі в денні години. Виражені підвищення концентрацій пилку в нічні години, що може бути викликано перенесенням пилкових зерен вітром на великі відстані, зафіксовані для амброзії, подорожника, рослин родин Конопельні і Айстрові. Встановлені циркадні коливання концентрацій алергенної пилку є важливим внеском в систему профілактики виникнення симптомів сезонної алергії, створену в Вінниці.