(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Назва статті : Скринінгова оцінка фізичного розвитку сільських дітей, які проживають поблизу Чорнобильської зони Мета дослідження - оцінка фізичного розвитку (ФР) сільських дітей, які проживають на радіоактивно забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи районах Київської області, за допомогою індексів маси тіла і Рорера. Матеріали та методи. Досліджувалося дитяче населення віком 6-17 років, яке проживає в Іванківському та Поліському районах, що безпосередньо межують з зоною відчуження. Основою для вивчення були антропометричні дані, отримані у рамках проведеного поглибленого обстеження дітей і підлітків районів у 2014-2015 роках Аналізом охоплено 1275 школярів: 630 хлопчиків і 645 дівчаток. В якості скринінг-тестів оцінки відхилень у ФР використовували індекс маси тіла й індекс Рорера. Вивчення статево-вікових особливостей ФР проводилося за однорічними віковими групами та за укрупненими: 6-9 років, 10-14 років та 15-17 років. Стандартом ФР дітей слугували нормативні значення індексів маси тіла за статтю та віком, розроблені в Інституті гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва НАМНУ. Математична обробка здійснювалася за допомогою таблиць Microsoft Excel 2010. Результати. Показано, що серед обстежених в усіх вікових групах превалюють хлопчики і дівчатка з величиною індексів, що трактуються як норма. Частота дисгармонійно розвинених дітей варіювала у межах 32,0-41,0% залежно від статі і віку, а також скринінг-тесту, що використовувався. Серед дисгармонійних варіантів ФР у школярів Іванківського і Поліського районів переважали випадки з надлишком маси тіла, особливо у дівчаток. Діти молодшого та старшого шкільного віку є найбільш неблагополучними за ФР і вимагають ретельного спостереження та прийняття коригувальних заходів для попередження розвитку захворювань.