(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета роботи: встановити характер морфофункціональних змін у внутрішніх органах лабораторних тварин при ізольованому дії електромагнітного випромінювання (ЕМВ), а також одночасному впливі ЕМВ з позитивною низькою температурою в експерименті. Матеріали та методи. Дослідження проводилося в умовах лабораторного підгострого експерименту (30 днів) на білих щурах-самцях. Після закінчення експерименту виділяли внутрішні органи: печінку, нирки, надниркові залози, насінники, щитовидну залозу, селезінку. Гістологічні дослідження проводились з використанням загальноприйнятих методів гістологічної техніки і гистохимии. Результати. Морфологічні зміни внутрішніх органів тварин під дією ЕМВ характеризувалися станом функціональної напруги, яке стали реакцією організму на вплив шкідливих факторів. Однак вплив ЕМВ при одночасному дії з холодових фактором було більш виражено з боку органів ендокринної системи, що підтверджує зниження резистентності організму піддослідних тварин цієї групи. Висновок. Ізольоване дію ЕМВ призводило до розвитку адаптаційних реакцій організму. У той же час, дія ЕМІ в умовах холодового стресу протягом 30 днів викликало зрив адаптаційних механізмів і сприяло виникненню патологічних змін.