(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета дослідження. Розробити раціон харчування з використанням рослинних шротів для оптимізації дієтотерапії з метою профілактики метаболічного синдрому; оцінити вплив розробленого раціону харчування і Середземноморської дієти на попередження ускладнень метаболічного синдрому. Матеріал і методи дослідження. Цінним джерелом макро- і мікроелементів, вітамінів, харчових волокон є вторинна сировина олійних культур (шроти). Шрот - твердий залишок насіння олійних культур після вилучення з нього олії екстракційний способом, це побічний продукт виробництва рослинних олій. Так, шроти з плодів розторопші плямистої, насіння льону, вівса, гарбуза, пшениці, із зародків пшениці з кісточками винограду є джерелом білка з високою біологічною цінністю і окремих незамінних амінокислот, харчових волокон (клітковини, пектинів, целюлози, геміцелюлози, лігніну), жирів (в тому числі поліненасичені жирні кислоти (омега-3, омега-6, омега-9), каротиноїди, токофероли, вітаміни А, С, Е, групи в, бета-каротин, макро- і мікроелементи Са, Р, К, S , Mg, Cl, Zn, Fe, Mn, Cu, Se, Br, F, I, Ni та ін. Вивчено найбільш поширені дієти направлені н а зменшення маси тіла. Результати. У хворих з МС, що мали раціон харчування з шротами в течене 6 місяців, зменшення маси тіла відбувалося в середньому на 3-4 кг на місяць, до кінця спостереження - на 21,9% сістолоческое і діастолічний тиск знизився на 16,6-18, 1%, зниження глюкози в крові - на 18,9%, загального холестерину сироватки крові - 33,2%. Знизилися показники тріглецерідов, холестерин ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності. В результаті зменшення маси тіла, нормалізації показників ліпідного, вуглеводного спектру крові, рівнів систолічного і діастолічного артеріального тиску у хворих другої групи, які перебували на дієті з шротами, значно покращився загальний фізичний і емоційний стан, збільшилася переносимість фізичних навантажень.