(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета роботи - визначити і оцінити фактичні рівні ТГМ і ГУК в воді під час хлорування (хлорамін, хлор-газ) на різних етапах водопідготовки на водопроводах міст Дніпровського басейну (Київ, Запоріжжя). Матеріали та методи. Предметом досліджень в Києві була вода Дніпровського і Деснянського водопроводів, для очищення і знезараження якої використовується метод хлорування з преамонізаціей. В г. Запорожье на водопроводі меткомбінату вода досліджувалася після таких же, як і на київських водопроводах очисних споруд, але тут в водопідготовки замість хлораміну використовується хлор-газ. У питній воді визначали 7 летючих і 9 нелетких ХОС (ТГМ і ГУК). Визначення проводили стандартизованими методами на газовому хроматографе «Кристаллюкс 4000-М». Результати. Дослідження, проведені на київських водопроводах продемонстрували присутність ХОС у питній воді на різних етапах підготовки: летючих ТГМ (хлороформ і діхлорбромметан) і нелетких ГУК (монохлоруксусной і трихлороцтової кислот) в межах ГДК. На водогоні Запорізького меткомбінату в питній воді визначені не тільки високі рівні ХФ (> 2ГДК), але і значно більше, ніж на київських водопроводах, концентрації монохлоруксусной і трихлороцтової кислот. Висновки. Визначено, що під час хлорування води річок дніпровського басейну утворюються одночасно летючі (ТГМ) і нелеткі (ГНК) токсичні ХОС. При цьому пріоритетним з числа освічених в воді ТГМ є хлороформ (ХФ), а для ГУК - монохлороцтова кислота (МХУК). Зміст ХФ і МХУК в воді водопровідних станцій, де в технології водопідготовки використовується хлорування з преаммонізаціей, не перевищує встановлені нормативи. Використання в водопідготовки хлор-газу призводить до утворення в воді хлороформу і МХУК (в окремих пробах) в концентраціях вище допустимих рівнів.