(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета роботи: дослідити ступінь озеленення територій санітарно-захисних зон промислових підприємств Дніпропетровська. Матеріали та методи. Для оцінки ступеня озеленення територій і якості зелених насаджень використовувався нормалізований відносний індекс рослинності (NDVI). Для його розрахунку використовувалися мультиспектральні аерофотознімки, отримані з архівів зйомки супутника Landsat 8. Обробка аерофотознімків, обчислення середньосезонних значень NDVI, а також їх класифікація з подальшим зонально-статистичним аналізом на територіях санітарно-захисних зон виконувалися в програмі ESRI ARCMAP 9. Результати. Встановлено, що зелені насадження на територіях сані-тарно-захисних зон розміщені нерівномірно. Значна частина площ СЗЗ промислових підприємств характеризується розцяцькованої рослинністю і відкритим грунтом. В результаті зонально-статистичного аналізу були виявлені підприємства, які не відповідають вимогам за кількістю озеленюється площі санітарно-захисних зон.