(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета роботи - з’ясувати можливі механізми впливу формальдегіду на формування захворюваності населення на рак щитовидної залози. Матеріали і методи. Аналіз власних і літературних даних. Використаний метод теоретичний аналіз науково-методична література (узагальнення, синтез і абстрагування) стосуються біоеффектов це з’єднання і закономірності їх прояв. Результати проведений аналіз показав, що формальдегід при інгаляційному надходженні може викликати генотоксичний і токсичні ушкодження у віддаленому від місця первинного контакту тканин у людей і лабораторні тварини, (циркулюючі клітини крові, кістковий мозок). Крім того, при спільному надходженні в організм з іншими канцерогенами формальдегід активує канцерогенез, а також підсилює імуносупресію. Ці дані дозволяє припустити можливість індукції генотоксичний і токсичну зміна в щитовидній залозі і їх накопичення при хронічному впливі формальдегіду спільно з іншими канцерогенами атмосферного забруднення, що в поєднанні з імуносупресією може привести до посилення комбінованого ефекту і сприятиме збільшенню ризики розвитку раку щитовидної залози серед населення. В умовах професійної експозиції формальдегід може стати домінуючим фактором у формуванні професійної захворюваності на рак щитовидної залози.