(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Назва статті : Самооцінка здоров’я населення України внаслідок Чорнобильської катастрофи у пізній фазі аварії Мета: виконати науковий аналіз отриманих даних індивідуального опитування населення України та провести оцінку залежності самооцінки здоров’я респондентів від різних факторів у пізній фазі аварії на Чорнобильській АЕС. Методи: аудиторне анкетування дітей та заочне анкетування їхніх батьків у Рівненській, Житомирській, Київській, Одеській областях та містах Київ і Славутич. Обробка результатів виконувалася за допомогою стандартних програм Microsoft Office 2010. З використанням таблиць спряженості та коефіцієнтів кореляції Пірсона і Спірмена проведено оцінку залежності самооцінки здоров’я опитаного населення України від різних факторів у пізній фазі аварії на Чорнобильській АЕС. Результати. За результатами анкетування сформовано базу даних, яка містила 2918 коректно заповнених анкет; серед респондентів 64% становили учні та студенти і, відповідно, 36% – їхні батьки. Виявлено достовірний зв’язок між рівнем здоров’я та статтю (χ2 = 163,31; р