(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета: оцінити з гігієнічної точки зору зміст жирів в раціонах харчування дітей середнього шкільного віку, які постійно проживають на радіоактивно забруднених в результаті аварії на ЧАЕС територіях і с. Петропавлівська Борщагівка Київської області, а також у місті Києві. Матеріали та методи. Об’єктом досліджень були харчові раціони і харчової статус дітей середнього шкільного віку, постійно проживаю щих на радіоактивно забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС террито-риях смт. Іванків Іванківського району Київської області (щільність за-бруднення ґрунту ізотопами 137Cs - від 185 до 555 кБк / м2, середня паспортна доза внутрішнього опромінення населення становила (0,24 ± 0,04) мЗв / год-1), і в с. Петропавлівська Борщагівка (П.Борщаговка) Києво-Святошинського району Київської області, а також учнів СШ № 209 м.Києва. Використано гігієнічні, а налітичні, математико-статистичні і програмно-технологічні методи досліджень. Результати та їх обговорення. Вивчення стану фактичного харчування дитячого населення, що проживає на радіоактивно забруднених територіях, свідчить про порушення харчового статусу, зростанні аліментарних і аліментарно-залежних захворювань, перш за все серед дітей препубертатного віку, що викликано дефіцитом ряду незамінних нутрієнтів і розбалансованістю раціонів. Динамічні натурні спостереження, проведені в 2013-2015 роках, свідчать про те, що хлопчики десятирічного віку вживали надлишок ряду нутрієнтів, в тому числі жирів тваринного походження, що, н а нашу думку, може сприяти формуванню ознак раннього статевого дозрівання. Так, вміст холестерину в раціонах харчування обстежених дітей протягом усього періоду досліджень наближалося до рекомендованих величин. При цьому нами встановлено надлишок холестерину в раціонах харчування хлопчиків 10-річного віку і недостатність його змісту в раціонах хлопчиків 11-ти років с. П.Борщаговка та м.Києва на 36% і 32%; у дівчаток за зимово-весняний пери-од 2015 г. (с. П.Борщаговка) - на 31%.