(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета: оцінити стан інформаційного забезпечення населення зони спостереження АЕС про наслідки діяльності АЕС для навколишнього середовища і його відповідність існуючим інформаційним потребам населення, що проживає поблизу об’єктів критичної інфраструктури. Матеріали та методи. Дослідження проводилося в зоні спостереження (ЗС) Рівненської АЕС за кількома напрямками: проведення контент-аналізу в окремих виданнях преси, які поширюються на цій території; проведення соціологічного опитування дорослого населення в ДТ РАЕС щодо інформаційних потреб. Контент-аналіз застосовувався для виявлення особливостей інформаційного потоку в 9 друкованих виданнях ЗМІ і 2 інтернет-сайтах. Були проаналізовані 978 статей за розробленим класифікатором за період з січня 2013 по серпень 2015 року включно. Проведено соціологічне опитування щодо обізнаності населення про наслідки діяльності АЕС, довіри до джерел інформації та інформаційних потреб серед 220 осіб у ДТ РАЕС, де помилка вибірки складає 6,7%. Результати. Контент-аналіз обраних ЗМІ показав, що для всіх видань, крім відомчої «Енергії», тема, пов’язана з діяльністю РАЕС, не є актуальною і цікавою для журналістів. Серед інформаційного потоку превалюють короткі інформаційні повідомлення про діяльність РАЕС, найчастіше надані Інформаційним центром (ІЦ) РАЕС. Переважають публікації іміджевого характеру з нейтральним або позитивним забарвленням. Органи влади не використовують свої можливості для поширення корисної для населення інформації і не ініціюють обговорення гострих питань екологічного характеру і субвенцій. Інформаційне поле наслідків діяльності АЕС формується під сильним впливом ІЦ РАЕС, яке спрямоване на створення позитивного іміджу, але не відображає всіх існуючих інформаційних потреб суспільства. Опитування населення показує, що актуальною залишається потреба в інформації про стан радіаційного фону (77,6%), про вплив діяльності АЕС на навколишнє середовище (77,2%), детальна інформація про умови зберігання та вивезення радіоактивних відходів (45,2%) і проектів будівництва нових реакторів (33,3%). Інформаційна стратегія в ДТ АЕС потребує перегляду з урахуванням рівня грамотності по радіаційно-гігієнічних питань і ступеня ризику проживання у об’єкта ядерного циклу, стану соціальної активності та готовності приймати ту чи іншу інформацію, установок на