(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2016)
На основі результатів більш ніж 20-річних досліджень, проведених на кафедрі загальної гігієни Дніпровської медичної академії, встановлене значне техногенне навантаження ксенобіотиками організму людини в умовах промислових територій, свідченням чого є перевищення рівня вмісту ксенобіотиків в біосубстратах в системі «мати-плід-дитина» в 1,6-5,0 разів у порівнянні з нормативним рівнем. При цьому надмірний вміст ксенобіотиків в організмі поєднується з дефіцитом есенціальних мікроелементів, що формує подвійно несприятливу ситуацію і підкреслює потенційну небезпеку навіть малих концентрацій токсикантів у навколишньому середовищі для здоров’я населення. Встановлені порушення стану здоров’я населення за допомогою розробленої нами біокінетичної моделі в системах "середовище-організм-здоров’я" та "мати-плід-дитина" довели їх детермінованість потужним техногенним забрудненням життєзабезпечуючих середовищ – атмосферного повітря, питної води, харчових продуктів. Такий негативний стан здоров’я населення Дніпровського регіону науково обґрунтовує необхідність термінового впровадження управлінських заходів на державному рівні соціально-економічного, організаційного, медико-профілактичного характеру на основі розробленої нами концептуальної моделі управління ризиком розвитку екологічно обумовленої патології у населення промислового регіону.