(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Вступ. Оцінка безпеки атомної енергетики для довкілля й здоров’я людей є одним із пріоритетів науки й проективної діяльності. Особливо це важливо в останні роки в зв’язку зі структурними змінами в державному управлінні, довготривалою соціально-економічною кризою в країні, погіршенням стандартів життя людей, медичного забезпечення й харчування. Результати експериментальних досліджень і медико-епідеміологічних спостережень свідчать, що система травлення є чутливою до дії іонізуючого випромінювання. Зона спостереження (ЗС) Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) охоплює частину територій Запорізької й Дніпропетровської областей. Проте в останні роки дослідження її впливу на довкілля та здоров’я населення на проводилося. Особливо актуальними нині є оцінка стану харчування населення, яке мешкає в ЗС цієї АЕС. Мета. Оцінити з гігієнічних позицій стан фактичного харчування населення зон спостереження об’єктів атомної енергетики України на прикладі ЗАЕС. Матеріали та методи. Бібліографічний, соціологічний, аналітичний та статистичний методи. Результати. У процесі експлуатації ЗАЕС відбувається викид основних дозоформуючих радіонуклідів 137Cs та 90Sr в навколишнє середовище, але їх вміст не перевищує «нульового фону», рівні забруднення нерівномірні й мають територіальну відмінність. Фактичне харчування мешканців ЗС ЗАЕС не відповідає вимогам раціонального за вмістом основних речовин у щоденному раціоні. Висновки. Отримані дані свідчать про можливість безпечного за радіаційним чинником проживання населення в ЗС ЗАЕС. Нестабільність в рівнях забруднення харчових продуктів станційними викидами свідчить про необхідність постійного моніторингу за їх вмістом та впливом на здоров’я мешканців зони спостереження.