(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Мета роботи. Дослідження кількісних і якісних показників реоенцефалографії у осіб, які отримали акутравму в зоні проведення антитерористичної операції. Матеріали та методи. Проведена реоенцефалографія 50 хворим з акутравмами, отриманими в зоні проведення АТО. Контролем служили 15 здорових нормально чуючих людей. Для дослідження мозкового кровообігу застосовували реоенцефалографію за допомогою комп’ютерного реографа фірми «ДХ-системи» (Україна). Результати. При якісній оцінці реограмм обстежених хворих нами були виявлені порушення кровообігу головного мозку як в каротидної (FM), так і в вертебрально-базилярної (OM) системах. Нормальні показники стану мозкового кровообігу за даними РЕГ не реєструвалася ні в одного хворого з акутравмою. Тільки у 4,0% обстежених бійців АТО ми спостерігали підвищення тонусу мозкових судин з явищами ангіоспазму. Утруднення венозного відтоку мало місце в 90,0% випадків в каротидної системі і в 100,0% - в вертебрально-базилярної. Серед досліджуваних хворих ми також часто реєстрували зниження тонусу мозкових судин (30,0%) і навіть випадки атонічної кривої (22,0%). Значною була частка пацієнтів з нестійким судинним тонусом зі схильністю до його підвищення (8,0%) або зниження (58,0%) в обох системах мозкового кровообігу. Що стосується пульсового кровонаповнення, то у хворих з акутравмою було зафіксовано в (66,0%) випадків його зниження в каротидній системі і в (84,0%) в вертебрально-базилярному басейні. У вертебрально-базилярній системі у бійців АТО також відзначалася асиметрія РЕГ - кривих (8,0%). Аналіз кількісних показників РЕГ у осіб досліджуваних груп в порівнянні з контрольною групою (К) виявив достовірні (Р