(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Мета дослідження - провести аналіз рівня захворюваності населення Рівненської області на основі інтегральних показників. Матеріали і методи дослідження. Дані, відібрані для аналізу, відображають рівень загальної захворюваності дитячого (0-17 років) і дорослого населення (18 і старше) в перерахунку на 1000 жителів 16-и районів Рівненської області за 2012 рік. Оцінка рівня захворюваності дитячого та дорослого населення була проведена за такими методиками: методика «персентиль-профіль», метод з урахуванням вікових коефіцієнтів захворюваності, метод суми місць. Результати роботи. Використані методики розрахунку інтегральних показників дозволили з різних точок зору проаналізувати рівень захворюваності дитячого та дорослого населення Рівненської області. За результатами методики «персентиль-профіль» стало можливим розділити райони на дві групи - з рівнем загальної захворюваності нижче і вище середнього рівня. Методика з використанням вікових коефіцієнтів захворюваності дозволила визначити частки, які припадають на дорослу і дитячу захворюваність в цілому по Рівненській області. Метод суми місць дозволив визначити райони з найвищим і найнижчим рівнями загальної захворюваності дітей і дорослих. Висновки. За віковими групами рівні захворюваності по районам розподілені майже однаково, за винятком Радивилівського (який в дитячій групі нижче середнього рівня, а в дорослому - вище) і Млинівського (у дорослій групі - нижче середнього рівня, в дитячій - вище). Вони складають 59% і 41% для дитячого та дорослого населення відповідно. Найнижчий рівень загальної захворюваності спостерігається в Дубенському районі в обох вікових групах, а найвищий - в Сарненському, також в обох вікових групах. З огляду на отримані результати, розглянуті методи можуть бути застосовані для різнобічної оцінки показників захворюваності населення і по окремим нозологіями.