(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Мета роботи - вивчити особливості формування захворюваності населення на РЩЗ на території різних регіонів країни, визначити характер і інтенсивність її приросту за останні десятиліття. Матеріали та методи. Проаналізовано динаміку захворюваності на РЩЗ за даними Національного реєстру та обласних ендокринологічних диспансерів за період 1991-2013 рр. в різних регіонах. Використовували метод регресійного аналізу. Достовірність відмінностей визначали за допомогою коефіцієнта Стьюдента. Висновки. Отримані результати свідчать про стрімке зростання захворюваності на РЩЗ у всіх регіонах України, найбільш вираженому у високоіндустріалізованих областях, а також зонах інтенсивної сільськогосподарської діяльності. Ці дані вказують на можливу роль інших антропогенних факторів, крім радіації і йододефіциту. У цьому сенсі особливе значення можуть мати хімічні забруднювачі, здатні пошкоджувати функцію щитовидної залози, так звані «ендокринні руйнівники», що вимагає подальших цілеспрямованих досліджень.