(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
В Україні більшу частину професійної захворюваності бронхо-легеневої системи реєструють у вугільній промисловості, умови праці в якій характеризуються впливом високих концентрацій вугільно-породного пилу в повітрі робочої зони. Поряд з промисловими шкідливостями на розвиток ХОЗЛ впливає тривале вдихання тютюнового диму, прогресуванню і загострення захворювання сприяють інфекційні агенти. Однак наукові дослідження показують вплив генетичної схильності на розвиток ХОЗЛ. Метою даного дослідження було встановити головні патологічні механізми формування ХОЗЛ. На основі отриманих даних провести аналіз поліморфізмів генів, що кодують ключові ланки патогенезу захворювання. Визначити потенційні генетичні маркери розвитку ХОЗЛ, що в подальшому може поліпшити якість прогнозування і первинної профілактики захворювання. Проведений аналіз показав, що на формування ХОЗЛ впливає порушення цілісності екстрацелюлярного матриксу, дисбаланс системи «протеоліз-антіпротеоліз», оксидативний стрес і запалення в проксимальних і дистальних відділах нижніх дихальних шляхів. Основними генами-кандидатами розвитку ХОЗЛ були визначені гени еластину (ELN), альфа-1-антитрипсину (SERPINA1), тканинних інгібіторів матриксних металопротеїназ (TIMPs), матриксних металопротеїназ (MMPs), нейтрофільної еластази (NE), микросомальной епоксид гідролази (EPHX1), фактора некрозу пухлин α (TNF-α).