(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Мета роботи: дати санітарно-гігієнічну оцінку сучасних методів переробки та захоронення ТПВ і перспективи їх впровадження в Україні. Матеріали та методи. Матеріал дослідження - неутилізований залишок ТПВ після промислової сортування. Дослідження впливу мусоросортіровкі на склад і властивості неутилізованих частини ТПВ були проведені нами в натурних умовах на сміттєсортувальної станції ВАТ "Грінко-центр", м Київ. Дослідження виконані за стандартизованими методиками. Важкі метали визначали атомно-абсорбційним методом на спектрофотометрі типу КАС-120.1. Біологічна активність відходів визначалася за показником дегідрогеназну активність. Дегідрогеназну активність відходів визначалася за модифікованою методикою згідно патенту України №22364. Вплив біопрепаратами на прискорення розкладання органічних відходів оцінювалося по динаміці зменшення маси ТПВ та виділення фільтрату з плином часу. Результати. У роботі представлений аналіз сучасних методів переробки та захоронення твердих побутових відходів (ТПВ). Показано, що неутилізований залишок ТПВ після сортування є більш безпечним для поховання. У складі ТПВ знижується вміст важких металів і, на оборот, реєструється деяке підвищення вмісту мікроелементів. У неутилізованих частини ТПВ після сортування вміст важких металів (свинець, кадмій, нікель, кобальт) на відміну від нативних ТПВ не перевищує їх кларки і ГДК в грунті. Запропоновано способи оптимізації поводження з неутилізованих частиною ТПВ після сортування. Ущільнення суміші (10 частин відходів і 1 частина золошлаков) до 1 кг / см3 призводить до мінімізації процесів біологічного розкладання органічних речовин. При застосуванні ферментних (Оксизин) і мікробних препаратів (ЕМ-1) для обробки неутилізованих частини ТПВ після сортування глибина розкладання органічних речовин в 1,5 (Оксизин) - 1,7 (ЕМ-1) рази вище, ніж при природній деструкції.