(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Мета дослідження - гігієнічна оцінка фактичного харчування учнів та визначення його впливу на розумову працездатність дітей середнього і старшого шкільного віку. Матеріали та методи. Особливості харчування вивчали шляхом анкетування 462-х школярів 5-11-х класів м.Києва. Розумову працездатність досліджували за допомогою коректурних проб з подальшою статистичною обробкою всіх отриманих даних. Результати. Фактичне харчування сучасних школярів характеризується недостатнім споживанням таких продуктів, як м’ясо, вершкове масло, яйця, молоко у 22% дітей, риби і морепродуктів - у 60% дітей. В цілому незадовільне харчування характерно для 19% учнів середнього і 16% старшого шкільного віку. Результати інтегральної оцінки показали, що з 5-го по 9-й клас збільшується число дітей з незадовільним харчуванням і зменшується з оптимальним (p