(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Назва статті : Визначення функціональних маркерів відносного ризику формування хронічних захворювань сучасних школярів Актуальність. Протягом останніх десятиліть в Україні відзначається процес погіршення стану здоров’я школярів. За період з 1986 по 2015 рік патологічна ураженість учнів різного віку істотно зросла: в молодшій школі в 2,2 рази, в середньої в 2,0 рази, в старшій в 2,2 рази. Тому на сьогоднішній день є надзвичайно актуальним постає питання контролю за станом здоров’я школярів. Мета. Метою дослідження було виявити передумови формування хронічних захворювань у сучасних школярів. Матеріали та методи. У дослідженнях взяли участь 382 учнів середнього шкільного віку, серед яких 274 школяра мали хронічні соматичні захворювання, 108 школярів були без порушень в стані здоров’я. Оцінка відносного ризику виникнення патологічних змін у дітей з хронічними захворюваннями проводилася в порівнянні зі здоровими. Для визначення залежності показників від діючих факторів використовувався багатофакторний регресійний аналіз. Результати. В ході виконання роботи були виявлені функціональні маркери відносного ризику формування хронічних соматичних захворювань у дітей, а також недостатнього рівня фізичної підготовленості. Знайдено спосіб орієнтовної оцінки стану здоров’я дітей лише за функціональними показниками організму і рівнем фізичної підготовленості, що дозволяє виявити групу "ризику" виникнення патології.