(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2017)
Мета дослідження: встановлення особливостей змін структур не пухлинної захворюваності та причин смертності з урахуванням статі, віку на момент аварії на ЧАЕС жителів радіоактивно забруднених територій за 1988-2015 роки епідеміологічного спостереження. Матеріали та методи. Для епідеміологічного дослідження непухлинної захворюваності і смертності жителів РЗТ в післяаварійний період за 1988-2015 роки сформована когорта осіб з населених пунктів Житомирської, Київської, Чернігівської, Рівненської областей, відповідно Овруцького, Іванківського, Козелецького, Рокитнівського районів за даними Державного реєстру України (ГРУ). В когорту включено 98902 особи з урахуванням віку на момент аварії на ЧАЕС, статі, сумарних індивідуальних доз у межах від 13 …40 мГр і більше, накопичених за післяаварійний період хронічного радіаційного опромінення з 1986 року. Дози реконструйовані в ННЦРМ і передані в ГРУ. Жителі РЗТ в загальній когорті у віці до 60 років на момент аварії на ЧАЕС розподілені за належністю до статі і віку. Результати. Проведено когортне епідеміологічне дослідження розвитку непухлинної захворюваності жителів РЗТ у віці до 60 років на момент аварії на ЧАЕС протягом 1988-2015 рр. В результаті аналізу виявлено, що загальна захворюваність жителів РЗТ в залежності від віку на момент аварії знаходиться майже в однакових параметрах показника і відрізняється в процентному співвідношенні мало: у осіб менше 18 років - 34%, у 18-39- річних - 36%, в 40-60-річних - 30%. Протягом моніторингу відзначалася значна смертність (77%) осіб 40-60 років в порівнянні з меншими віковими категоріями (20% осіб 18-39 років і 3% осіб менше 18 років). Зростання частки смертності жителів зі збільшенням їх віку обумовлена значною часткою хвороб системи кровообігу в структурі непухлинної захворюваності незалежно від статі і віку на момент аварії на ЧАЕС. У молодшій віковій категорії жителів хвороби системи кровообігу становили 5,44%, у 18-39-річних - вже на 8,13% більше, у 40-60-річних - на 25,27% більше на тлі зменшення часток інших хвороб в структурі неопухолевой захворюваності. Також можна відзначити зменшення хвороб ендокринної системи, які займали значне місце в структурі захворюваності у жителів наймолодшій віковій категорії (20% - у осіб до 18 років, до 2,91% - у 18-39-річних і до 1,99% - у 40-60- річних жителів). Висновок. З огляду на, що у жителів РЗТ протягом періоду дослідження в основному розвиток непухлинних хвороб і причини смертності були значними через хвороби системи кровообігу, в подальшому важливо проаналізувати структури нозологічних форм даного класу.