(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2018)
Мета роботи. Наукове обгрунтування гігієнічного нормативу вмісту нафтопродуктів (сумарних) в грунтах сільськогосподарського призначення і грунтах територій населених пунктів різного функціонального використання. Матеріали та методи. Проведено дослідження проб ґрунтів сільгоспугідь і грунтів з територій населених пунктів різного функціонального призначення на фактичний вміст сумарних нафтопродуктів гравіметричним методом. В експериментальних умовах на модельних грунтових середовищах з різним вмістом гумусу досліджено вплив різних концентрацій нафтопродуктів на ферментативну (дегідрогеназну) активність грунтових мікроорганізмів. Результати. Грунти з більш високим вмістом гумусу стійкіші до впливу нафтопродуктів. Концентрації бензиново-дизельної фракції НП від 1,0 до 5,0 г/кг мали стимулюючу дію на ферментативну активність ґрунтової мікрофлори і на розвиток сільгоспкультур для всіх типів грунтів; більше 10,0 до 20,0 г/кг – різко пригнічували цей показник. Бензинова фракція НП мала більш токсичну дія на цей показник в порівнянні з дизельною фракцією. При оцінці територій різних планувальних зон населених пунктів були встановлені значні коливання в концентраціях нафтопродуктів, але з певною кореляцією в залежності від функціональної зони. Вуличний змет особливо показовий за рівнями забруднення штучних грунтів. Висновки. Для різних планувальних зон територій населених пунктів були запропоновані допустимі рівні забруднення нафтопродуктами. Для грунтів сільськогосподарського призначення пропонується прийняти безпечну концентрацію для суми нафтопродуктів на рівні 1,0 г/кг (1000,0 мг/кг грунту).