(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2018)
Мета роботи: Виявлення особливостей, причин і умов формування захворювань алергічної природи у дітей на популяційному рівні. Результати: За результатами ретроспективного динамічного спостереження за 42 роки, виявлено двогорбий характер кривої зміни рівнів поширеності захворювань алергічної природи у дітей незалежно від екологічних умов в місцях їх проживання. Розглянуто причини встановлених особливостей з урахуванням медичних, екологічних та еколого-гігієнічних підходів. Висновки: В умовах масштабного ретроспективного епідеміологічного дослідження показано роль медичних, екологічних, погодно-кліматичних факторів у формуванні захворювань алергічної природи у дітей на популяційному рівні.