(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2018)
Мета: наукове обгрунтування та розробка основних критеріїв оцінки та алгоритму прийняття рішень для інформування споживачів про якість питної води та стану питного водопостачання на підставі вимог європейського законодавства. Матеріали: проведено аналіз європейської та української нормативної документації за якістю питних вод і необхідності інформування споживачів, оцінка анкетного опитування населення різних населених пунктів України щодо якості водопровідної питної води (всього 658 анкет). Методи: бібліографічний, соціологічний (анкетування), санітарно-гігієнічні та експертної оцінки. Основні результати. У статті вперше уніфіковані і схематично представлені алгоритми проведення порядку інформування споживачів про якість питної води та стан питного водопостачання в відповідність до вимог Директиви 98/83 / ЄС про якість води, призначеної для споживання людиною, з метою якнайшвидшого налагодження в країні механізму інформування споживачів та попередження використання водних джерел, якість яких не контролюється. Вперше в країні запропоновано ввести уніфіковані форми надання інформації споживачам питної води та визначено умови їх інформування. Розроблено критерії оцінки якості питної води в разі наднормативний вміст «індикаторних показників».