(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
Назва роботи : Проблемні аспекти державної стандартизації сучасних житлових будинків з квартирами типу «смарт-квартира»: український стан та зарубіжний досвід Мета дослідження. Провести гігієнічну оцінку про- ектування багатоквартирних житлових будинків з однокімнатними квартирами для проживання однієї особи на відповідність вітчизняним та зарубіжним нормам санітарного та житлового законодавства. Методи дослідження. У роботі використано такі методи: теоретичні, аналітичні, санітарно-епідеміологічної експертизи проектів будівництва. Результати. У ході дослідження проаналізовано чинне вітчизняне санітарне та містобудівне законодавство і зарубіжний досвід стосовно будівництва сучасних житлових будинків з однокімнатними квартирами типу «смарт-квартира» для проживання однієї особи. Показано, що в Україні відсутня практика та відповідні нормативні документи для проектування однокімнатних квартир невеликої площі для проживання однієї особи. За результатами досліджень розроблено гігієнічні рекомендації щодо забезпечення оптимальних умов проживання, зокрема щодо дотримання вітчизняних чинних гігієнічних нормативів (тривалість інсоляції і природного освітлення, допустимі концентрації хімічних речовин у повітрі, допустимі рівні температури, швидкості, вологості та іонізації повітря, рівні шуму та вібрації, іонізуючого і неіонізуючого випромінювання, вмісту у повітрі приміщень радону, аерозолю, у тому числі біологічного походження, допустимі рівні бактеріального забруднення повітря і поверхонь та інших факторів); забезпечення дотримання нормативних параметрів мікроклімату та якості повітря у житловій кімнаті шляхом відмежування у ній кухонної зони від житлової з облаштуванням «кухоньніш» з централізованою механічною приливно-витяжною вентиляцією і обладнанням виключно електроплитами; забезпечення об’єму житлового простору на рівні вітчизняних нормативів – 75 м3 за висоти житлового приміщення не менше 2,75 м; забезпе- чення необхідного набору приміщень такою площею: житлова кімната – 18 м2 , коридор – 3,9 м2, санвузол – 3,4 м2, балкон/лоджія – 4,5 м2 для підвищення рівня комфорту. Висновки. За результатами наукових досліджень розроблено санітарно-епідеміологічну складову до проектування однокімнатних квартир типу «смарт-квартира» та попередньо обґрунтовано можливість унормування площі однокімнатних квартир для проживання однієї особи.