(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
Мета - провести еколого-гігієнічну оцінку будівельних матеріалів, виготовлених з цементних композицій, наповнених переробленими полімерними відходами. Матеріали і методи дослідження. Проведено аналіз гігієнічних властивостей будівельних матеріалів, виготовлених з цементно-піщаних композицій. Композиції наповнені механічно переробленими полімерними відходами. Результати інструментальних досліджень, проведених в натурних умовах в сертифікованих лабораторних центрах ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет» з використанням обладнання і участю фахівців ГУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» для НДР № 0117U004237, дозволили встановити вплив різних агресивних середовищ на хімічну деструкцію цементних композицій, наповнених полімерами. Дослідження проводилися з використанням: відходів ПЕТФ, ПВХ і суміші ПЕ + ПП; шлако-портландцементу; піску митого; пристрою для механічної активації полімерних відходів; міксерного змішувача; ваг лабораторних; хімічних реактивів і необхідного устаткування для проведення титрування. Розрахунки проведені згідно СНиП 2.03.11-85 «Захист будівельних конструкцій від корозії», ДСТУ 4079-2001 «Визначення загального вмісту хлоридів». Підготовку цементно-піщаної суміші та дослідження фізико-механічних властивостей зразків проводили за методиками стандартів EN 12390-5, EN 206-1. Результати та їх обговорення. Результатами досліджень встановлено, що найменшу кількість продуктів деструкції виділяється із зразків виробів, наповнених: ПЕТФ, від 2% до 8% від загальної маси наповнювача, коли відбувається різке зменшення маси зразків за рахунок вимивання СаО в умовах углекислотной і розширювальної корозії, а також в дощовій і дистильованої водах. Прискорення руйнування досліджуваного зразка зазначено в магнезіальною середовищі; ПВХ, від 2% до 6% відбувається різке зменшення маси зразків в умовах всіх змодельованих корозійних середовищ, а також в дощовій і дистильованої водах; сумішшю ПЕ + ПП, від 0,25% до 1,2% в умовах всіх змодельованих агресивних середовищ, в дощовій і дистильованої водах. Підвищення стійкості зразків цементних композицій, наповнених переробленими полімерами, в агресивних середовищах, на нашу думку, обумовлено появою структуроутворення з більш щільною структурою з великою кількістю низькоосновних гідросилікатів кальцію і твердих розчинів гідроалюмосілікатного складу. Висновки і перспективи. Гігієнічними дослідженнями встановлено, що продуктом деструкції зразків цементно-піщаних композицій наповнених полімерами є суміш неорганічного аморфного осаду, основну масу якого складає: СаО, Са (ОН) 2, Са (НСО3) 2 від 97,4% до 98,2% від загальної маси осаду, потім - Мg (ОН) 2, Al2 (OH) 3. Утворилися продукти деструкції є нетоксичними нерозчинними або малорозчинними простими неорганічними сполуками, які не роблять негативного впливу на навколишнє середовище і людину. Основним напрямком подальших наукових досліджень планується вивчення впливу на утворення продуктів деструкції в агресивних середовищах поверхнево-активних речовин, нанесення яких передбачається на поверхню полімерних наповнювачів для поліпшення їх зчеплення з компонентами цементної матриці.