(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
Назва статті : Механізми радіопротекторної та радіокоригуючої дії дієтичної фітодобавки – плодів розторопші плямистої Метою роботи стало визначення механізмів радіопротекторної та радіокоригуючої дії in vivo дієтичної фітодобавки – мелених плодів розто- ропші плямистої – на системи гідролізу та транспорту вуглеводів різного ступеня полімер- ності у тонкій кишці нащадків опромінених самців щурів. Матеріали та методи. Опромінення проводили одноразово на телегамма-установці «Агат-Р1», потужність дози – 120 рад/хв, поле – 20 x 20 , ВПД = 75 см, доза – 0,5 Гр, час експозиції – 32 с. Акумулюючий препарат слизової оболонки (АПС) виготовляли за методом О.М. Уголєва та співавторів. Інкубували АПС протягом 1 години за тем- ператури 37о С в оксигенованому середовищі. Як інкубаційне середовище використовували розчи- ни 10 ммоль/л глюкози або 5 ммоль/л мальтози, які виготовляли на розчині Рінгера рН = 7,4. Для емульгування до середовищ додавали по 3 краплі кролячої жовчі. Концентрацію глюкози визначали колориметрично на КФК-2МП, l = 625. Оцінювали активність транспорту вільної та М- глюкози в АПС нащадків опромінених самців за різних умов вживання розторопші батьками. Результати. Дієтична добавка – мелені плоди розторопші плямистої – стимулює транспорт вільної та М-глюкози (в 1,6 рази відносно інтактних груп в обох випадках) у нащадків опроміне- них самців, які отримали розторопшу перед опроміненням, та інтактних самиць (радіопро- текторний ефект), у 2,7 та 2,8 рази відповідно – у нащадків опромінених натще самців через самиць, які споживали розторопшу протягом лактації (радіокоригуючий ефект). Висновки. Дієтична фітодобавка мелені плоди розторопші плямистої справляє радіопротектор- ний і радіокоригуючий ефекти у нащадків першого покоління опромінених самців. Реалізація обох ефектів має гендерні особливості: радіопротекторний ефект реалізується через опромінених ситими самців, які отримали розторопшу перед опроміненням, та інтактних самиць, натомість радіокоригуючий ефект реалізується у нащадків опромінених натще самців через самиць, які вживали розторопшу протягом лактації.