(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
Удосконалення системи моніторингу застосування пестицидів в агропромисловому комплексі України дозволить забезпечити охорону навколишнього середовища, захистити громадське здоров’я та раціональне використання природних ресурсів. Мета - гігієнічне обгрунтування критеріїв відбору для проведення моніторингу фунгіцидів в агропромисловому комплексі України. Матеріали і методи - використані наступні методи: лабораторний і натурний гігієнічні експерименти, фізико-хімічні (хромматографіческіе), органолептичні, фізичні, математичного моделювання, картографування і статистичного аналізу. Результати та їх обговорення. На підставі проведених багаторічних досліджень поведінки фунгіцидів в грунтово-кліматичних умовах України нами були запропоновані критерії відбору для проведення моніторингу фунгіцидів в різних об’єктах. Для моніторингу пестицидів в грунті рекомендується враховувати Кос, ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, Т50 в грунті, ІПП і Екотокс; воді - розчинність в воді, Кос, ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, Т95 в воді, GUS, величина ризику надходження пестицидів з водою; повітрі - тиск пара, ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, КМІО, КВД, величина професійного ризику; харчових продуктах - ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, Т50 в сільськогосподарській сировині. Запропоновано проводити моніторинг фунгіцидів за умови, що вони відповідають мінімум трьома критеріями для кожного середовища: (вода, грунт, повітря, харчові продукти). Висновок. Науково обґрунтовано критерії відбору фунгіцидів, які використовують в агропромисловому комплексі України, для проведення моніторингу. Їх впровадження в роботу відповідних міністерств і відомств дозволить зберегти здоров’я сільськогосподарських працівників та населення в цілому і зменшити антропогенне навантаження на об’єкти навколишнього середовища.