(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
У статті розглянуті питання щодо використання психотропних і психостимулюючих препаратів студентами - медиками під час іспитів і їх вплив на стан здоров’я молоді. Мета роботи: аналіз особливостей впливу медикаментозних психотропних препаратів на мозкову діяльність студентів 2-6 курсів Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова. Матеріали та методи: за допомогою розробленої нами анкети, яка включає 8 питань, проводили анкетування студентів-медиків. В опитуванні взяли участь 358 осіб, з яких 55,1% (197) – представники жіночої статі і 44,9% (161) – чоловіків. Результати. Доцільно зазначити, що вживання антидепресантів мають неоднакову поширеність серед студентів - медиків на різних курсах навчання. Серед студентів 2-го курсу, які хоча б один раз вживали психотропні препарати, виявилося 44,4% осіб, на 3-му курсі - 63,6%, на 4-му - 36,2%, на 5-му - 50 , 2%, на 6-му - 50,0%. Частота прийняття психотропних препаратів в часі становила: 50,0% студентів вживали препарати перед іспитами, 22% - після іспитів, 16,3% - постійно, 11,4% - «брали курсами». Висновки. Серед опитуваних студентів 48% осіб брали ноотропи, антидепресанти або їх комбінацію. Найбільший відсоток споживачів (63,6%) припадає на студентів 3-го курсу за перевагою дівчат (67%), шестикурсників (50,2%), з яких 71% були хлопці. Це, можливо, пов’язано з більш важкою розумовою навантаженням перед тестуванням на 3, 5 курсах та державними іспитами на 6 курсі.