(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
Мета роботи - дослідження особливостей обізнаності та усвідомлення студентами вищих навчальних закладів різного профілю щодо здорового способу життя і загрози для здоров’я чинників ризику розвитку НИЗ, перш за все, харчування. Матеріали і методи: проведено соціологічне опитування серед студентів вищих навчальних закладів України щодо рівнів обізнаності, а також поширеності окремих факторів розвитку неінфекційних захворювань. У дослідженні взяло участь 430 студентів Київського національного торгово-економічного університету та 217 студентів Сумського державного педагогічного університету. Використано методи: соціологічний, статистичний. Результати: Встановлено високий рівень обізнаності студентів щодо основних чинників розвитку неінфекційних захворювань, зокрема, харчування. Однак їх обізнаність не веде до усвідомлення ними загрози цих факторів для здоров’я. Вивчено поширеність негативних чинників харчової поведінки студентів, таких як споживання надмірної кількості цукру, солі, газованих напоїв, спредів і маргаринів, брак свіжих овочів і фруктів в харчуванні і т.д. Показано суттєву різницю показників харчової поведінки студентів різнопрофільних вузів. Висновок: обґрунтовано необхідність подальшого доопрацювання та удосконалення інформаційних та навчальних програм для студентів з метою поліпшення їх обізнаності та усвідомлення небезпеки факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань.