(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
Фізичний розвиток (ФР) є одним з провідних критеріїв здоров’я, що обумовлює необхідність проведення популяційного моніторингу процесів росту та формування організму дітей. Мета дослідження передбачала визначення окремих морфологіччних показників школярів 8-річного віку м. Львова, а також встановлення розбіжностей між ними та антропометричними параметрами дитячої популяції міських агломерацій на території інших клімато-географічних зон України та сусідніх європейських держав. Матеріали та методи. Дослідженям було охоплено 459 детей, з них 236 хлопчиків та 223 дівчинки. Гармонічність ФР оцінювали за значенням індекса маси тіла (ІМТ, індекс Кетле, біомас-індекс) як відношення масси тіла (кг) до росту (м), піднесеного до квадрату. Для вивчення соматотипу застосовано розрахунок індекса пропорціональності між обводом грудної клітки та довжиною тіла по М. В. Чорноруцькому. Результати. Серед обстежених міських школярів 8-и років домінує контингент осіб з середнім ростом, третина дітей мала довжину тіла більшу або меншу за вказаний діапазон. Середні значення ІМТ дітей знаходяться в діапазоні норми і становлять 16,52 ± 0,42 кг / м ² та 15,85 ± 0,38 кг / м² серед хлопчиків та дівчаток відповідно. Більша частина школярів 8-и років (54,5%) мають нормостенічний тип конституції у відповідності з індексом пропорціональності між обводом грудної клітки та довжиною тіла. Порівняння показників масси тіла та росту львівських школярів 8-ирічного віку з аналогічними параметрами їх однолітків в інших країнах (Польща, Білорусь) вказує на відсутність достовірних розбіжностей. Встановлені закономірності свідчать про збільшення антропометричних параметрів дітей у південних та західних областях у порівнянні з аналогічними показниками їходнолітків, які проживають на півночі, сході та в центрі України. Висновки. Слід розробити нормативні показники антропометричних параметрів дітей згідно з розподілом адміністративних одиниць у відповідності до клімато-географічними зонами та з урахуванням активних міграційних процесів.