(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2019)
Назва статті : Реалізація заходів мінімізації впливу на довкілля та збереження громадського здоров׳я на сучасних вітчизніних цукрових заводах в рамках директиви 2008/50/ЄС Мета роботи. Гігієнічна оцінка ефективності заходів по зменшенню за-бруднення атмосферного повітря на сучасних вітчизняних цукрових заводах та розробка санітарно-гігієнічних вимог щодо мінімізації негативних наслідків їх діяльності на навколишнє середовище та громадське здоров׳я. Матеріали та методи досліджень. В статті використано наступні ме-тоди: бібліосемантичні (для аналізу нормативно-правового регулювання, теоретичні (ретроспективне використання даних наукових досліджень), аналітичні та санітарно-епідеміологічної експертизи проектних матеріалів. Результати досліджень. Проаналізовано проектні матеріали діючих цукрових заводів з різними технологіями поводження з виробничими відходами, зокрема з сирим жомом. Для дослідження були обрані цукрові заводи, які мають у складі виробництва жомові ями для зберігання сирого жому. Для порівняння з традиційними технологіями виробництва було проведено дослідження на цукровому заводі з новою технологією сушки жому. За результатами наукових досліджень встановлено, що ліквідація жомових ям та перехід на нову технологію сушки жому зменшує техногенне навантаження на навколишнє середовище та мінімізує вплив наслідків діяльності підприємства на здоров׳я населення прилеглої житлової забудови, що відповідає вимогам чинних вітчизняних нормативних документів та вимогам Директиви 2008/50/ЄС. Висновок. 1. Впровадження заходів мінімізації впливу на довкілля на сучасному цукровому заводі №3 з новітніми технологіями (сушка жому, жомогрануляційне відділення) у порівнянні з цукровими заводами №1 та №2 із традиційними технологіями виробництва забезпечило зменшення забруднення атмосферного повітря та відповідає вимогам чинних ДСП № 173-96 та Директиві 2008/50/ЄС. 2. Розрахункові максимальні приземні концентрації забруднюючих речовин на межі нової нормативної 100 м СЗЗ для цукрового заводу №3 з модернізованою технологією виробництва відповідали вимогам «Державних санітарних правил планування та забудови населених місць. ДСП № 173-96» (п.5.4), «Переліку гранично допустимих концентрацій хімічних та біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» та Директиві 2008/50/ЄС «Про якість атмосферного повітря та чистіше повітря для Європи».