(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Мета – визначення інформативності та доцільність використання експрес-методу тестування токсичності продукції на культурі рухомих клітин (сперматозоїдів) при використанні у програмі оцінки безпеки засобів для миття посуду, призначених для догляду за виробами для дітей. Матеріали та методи. Використано 23 види мийних засобів, призначених для догляду за виробами для дітей; безпорідні щури, морські свинки, культура сперматозоїдів бика. Методи: альтернативні – експрес-метод оцінки токсичності з використанням у якості тест-об’єкта сперматозоїдів бика; класичні – оцінка гострої токсичності при введенні вшлунок, нанесенні на шкіру, шкірно-подразнюючої дії. Результати. У дослідженнях in vitro встановлено, що 17 з 23 засобів мають індекс токсичності в інтервалі 70 % < (Іt) < 120 %, тобто, не проявляють загальнотоксичної та шкірно-подразнюючої дії. Для 6 засобів - Іt > 120 %. Клас небезпеки (4-й клас небезпеки) та відсутність шкірно-подразнюючої дії при одноразовому нанесенні на шкіру цих 6 засобів було встановлено в дослідженнях класичними методами на тваринах. Висновки. Базові токсикологічні параметри (гостра токсичність при введенні в шлунок, нанесенні на шкіру та шкірно-подразнююча дія) 17-и з 23-х досліджених засобів визначено без тестування на лабораторних тваринах методом in vitro (на культурі сперматозоїдів бика), що свідчить про доцільність використання цього методу на скринінговому етапі в експертизі безпеки продукції засобів для миття посуду, призназначених для догляду за виробами для дітей.