(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Назва статті : Залежність метаболічних асоціацій кальцію і фосфору від стану геному фолатного циклу у дітей, які проживають на території, що постраждала від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Мета дослідження: визначення кореляційних зв’язків між вмістом у крові кальцієм, фосфором і гормонами, що регулюють мінеральний обмін, з урахуванням стану генома фолатного циклу у дітей, які проживають в районі, постраждалому від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Методи дослідження. Імунохімічний, математико-статистичний. Результати. При обстеженні дітей, які мешкають в районі, постраждалому від аварії на Чорнобильській атомній електростанції, найбільша питома вага випадків гіпергомоцистеїнемії була виявлена у групах з генотипами T/T MTHFR:677 і G/G MTR:2756. У дітей, які проживають в районі, постраждалому від аварії на ЧАЕС, Р в порівнянні з Са, має більш тісні зв’язки з гормонами, що регулюють мінеральний обмін. У дітей, які проживають в умовах постійного радіаційного впливу, носійство генотипу Т/Т MTHFR:677, що супроводжується вираженою гіпергомоцистеїнемією, сприяє формуванню зворотного кореляційної зв’язку середньої сили між Са і ТТГ. У той же час, у всіх генетичних групах фолатного циклу, відсутні кореляційні зв’язки між Са і ПТГ, Са і Р. У групах 100 % носійства алелей ризику поліморфізмів MTHFR:С677Т і MTR:А2756G зв’язок між Р і ПТГ був відсутній. У групах з гомозиготним носійством зазначених алелей ризику (генотипи T/T MTHFR:677 і G/G MTR:2756) не виявлено зв’язків Р з гормонами, що регулюють мінеральний обмін. Зниження активності ферментів метілентетрагідрофолатредуктази і B12-залежної метіонін-синтази, у зв’язку з носійством алелей ризику генетичних поліморфізмів MTHFR:С677Т і MTR:А2756G, призводить до порушення фізіологічної регуляції фосфорного обміну. Оцінку стану кальцій-фосфорного обміну у дітей з районів, що постраждали від аварії на ЧАЕС, слід проводити з урахуванням рівня гомоцистеїну в крові і генотипу фолатного циклу. Отримані результати можуть бути використані при розробці програми профілактики порушень мінерального обміну у дітей, які проживають в районах, постраждалих від аварії на ЧАЕС.