(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Метою дослідження була прогностична оцінка особливостей перебігу психофізіологічної та психічної адаптації учнів і студентів, які перебувають в умовах сучасних закладів освіти, у контексті здійснення комплексної оцінки якості життя. Матеріали та методи дослідження. Дослідження проводилися на базі сучасних закладів освіти м. Івано-Франківська. Використовувались гігієнічні, психофізіологічні, психодіагностичні та медико-соціологічні методи досліджень. Результати. В ході аналізу внутрішньосистемних зв’язків між окремими компонентами провідних характеристик ЯЖ встановлено, щоїх найбільша кількість у дівчат була властива для показників за шкалами Bodily Pain (BP), Vitality (VT), Mental Health (MH), General Health (GH) та Role-Emotional (RE), разом з тим, найменша, за шкалами Role-Physical (RP), Physical Functioning (PF) та, особливо, Social Functioning (SF), у юнаків – найбільша кількість кореляційних зв’язків була характерна для показників за шкалами Physical Functioning (PF), Mental Health (MH), Vitality (VT), Bodily Pain (BP), водночас, найменша, за шкалами General Health (GH), Social Functioning (SF), Role-Physical (RP) та, особливо, Role-Emotional (RE). Під час визначення міжсистемних зв’язків між компонентами якості життя та показниками психофізіологічних функцій і особливостей особистості встановлено, що найбільш тісний зв’язок спостерігався між показниками якості життя за шкалами General Health (GH), Physical Functioning (PF), Social Functioning (SF), Mental Health (MH), такими характеристиками психофізіологічної адаптації, як швидкість простої і диференційованої зорово-моторної реакції, рухливість і врівноваженість нервових процесів, критична частота злиття світлових миготінь, координація рухів, такими характеристиками психічної адаптації, як нейротизм, ситуативна і особистісна тривожність, астенічний і депресивний стан, рівень суб’єктивного контролю. Висновки. В ході досліджень проведено прогностичну оцінку особливостей перебігу психофізіологічної і психічної адаптації учнів і студентів сучасних закладів освіти у контексті здійснення комплексної оцінки якості життя та встановлено особливості внутрішньосистемних і міжсистемних зв’язків між окремими компонентами якості життя та показниками психофізіологічних функцій і особливостей особистості юнаків і дівчат.