(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Мета Дати соціально-гігієнічну оцінку стану та динамічних змін демографічної ситуації, захворюваності та поширеності хвороб серед населення Рівненської області. Матеріали та методи. Дані, на основі яких проведено аналіз захворюваності, зібрано у 16 районах, обласному центрі та 2 містах обласного значення за 2013-2017 роки. Для вирішення поставлених у роботі завдань було використані епідеміологічний та медико-статистичний методи. Результати. Проведено систематизацію та аналіз основних даних, які характеризують демографічну ситуацію за показниками народжуваності, смертності та природного приросту населення області. Вивчено стан загальної захворюваності і смертності в області, в розрізі всіх районів та 3 міст по основних нозологічних групах НІЗ та захворюваності на туберкульоз. Дані систематизовано та проаналізовано в розрізі відповідних вікових груп дорослого та дитячого населення. Висновок. За період 2013-2017 рр. в області показники народжуваності мають стійку тенденцію до зменшення з 15,1 у 2013р. до 12,4 у 2017р. Відмічається зростанняна на 5,2% смертності дітей до 1 року, які народжені живими, що вказує на необхідність покращення якості медичного обслуговування в пологових стаціонарах. Найбільш поширеними хворобами серед населення області, як і в попередні роки, залишаються хвороби системи кровообігу, органів дихання, ендокринної ситеми, кровотворних органів та новоутворення. У структурі смертності по нозологічних групах 1 місце займає смертність від хвороб системи кровообігу 72,4%, на 2-му місці смертність від новоутворень показник 13,9%, на 3- му місці смертність від травм та отруєнь 5,1%, на 4-му від хвороб органів травлення – 3,1%. на 5-му місці смертність від хвороб органів дихання – 1,6%.