(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Назва статті: Гігієнічна оцінка планувальних рішень міст з різною містоутворюючою базою за станом забруднення навколишнього середовища та ризиком для здоров’я населення Мета роботи – розробити гігієнічні підходи до оцінки планувальних рішень міст з різною містоутворюючою системою за станом забруднення навколишнього середовища та ризиком для здоров’я населення. Методи досліджень: використовували комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: бібліосемантичні (для аналізу нормативно-правового регулювання та наукової літератури у сфері містобудування), теоретичні (оцінка ретроспективних даних наукових досліджень щодо гігієни планування населених місць), аналітичні (розробка методики гігієнічної оцінки проектів будівництва об’єктів різного призначення); санітарно-епідеміологічної експертизи проектів генпланів міст та СЗЗ для об’єктів різного класу небезпеки; епідеміологічні та медико-статистичні методи дослідження; для оцінки небезпеки впливу хімічних забруднювачів атмосферного повітря міст на населення застосовували методологію оцінки ризику. Результати. Досліджувались міста з урахуванням характеру основних галузей господарства, які формують їх містоутворюючу базу, а також особливостей планувальної структури міст, що дозволяють виокремити сельбищні території, які знаходяться під значним впливом промислових об’єктів, та поза їх впливом. Отримані дані дозволяють розробляти заходи із корегування стану довкілля та обґрунтовано вирішувати питання генеральних планів забудови території міст з урахуванням специфіки розбудови профілюючих промислових комплексів для прийняття управлінських рішень на місцях, їх впровадження для створення безпечних умов життєдіяльності людини. Суттєвого значення набули процеси реструктуризації основних галузей важкої індустрії, розукрупнення і перепрофілювання великих промислових комплексів і підприємств та інтенсивний розвиток відносно невеликих виробничих об’єктів. У зв’язку з дефіцитом земельних ресурсів в найкрупніших містах і мегаполісах питання розташування існуючих АЗС і проектування перспективної житлової забудови, наближеної до них, а також розташування проектованих АЗС в умовах сельбищної забудови, що вже склалась, на фоні стрімкої автомобілізації сучасного суспільства набувають все більшого значення і потребують законодавчого врегулювання щодо унормування СЗЗ для сучасних АЗС з урахуванням не тільки гігієнічних вимог, а ще вимог пожежонебезпеки.