(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2025)
У статті відображено сучасні світові тенденції щодо оцінки безпечності пакувальних паперових, полімерних виробів, кухонного столового приладдя та посуду, виготовлених з різних матеріалів, у тому числі і з пластмаси. Також показано особливості впровадження регламентів ЄС 10/2011 і 1935/2004, а відмінності використання СанПіНів (зокрема СанПіН 42-123-4240-86), ще донедавна чинних в Україні щодо цих досліджень. Мета дослідження. Аналіз сучасного стану нормативно-методичної бази, що діє в ЄС та Україні, аналіз власних результатів випробувань щодо міграції токсичних металів, летких органічних сполук (формальдегіду, спиртів, етилацетату, ацетальдегіду) з матеріалів, що контактують з харчовими продуктами та напоями. Матеріали та методи дослідження. У дослідженні було використано паперові, полімерні, скляні, металеві вироби та пакувальні матеріали, що застосовуються у харчовій промисловості. Визначення вмісту токсичних речовин та металів виконували за допомогою методів фотометрії, газової хроматографії та оптико-емісійної спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою. Висновки. Проведені дослідження показали, що імплементація та використання європейських стандартів щодо вивчення міграції вимагає застосування більшого спектра модельних середовищ, валідації нових показників щодо оцінки безпеки та впровадження сучасних більш чутливих аналітичних приладів.