(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Мета дослідження: виявити соціальні ризики серед населення зон спостереження АЭС та їх вплив на соціально-психологічний стан. Методи дослідження. В процесі роботи було проведено порівняння оцінок якості життя населенням у зонах спостереження (ЗС) Рівненської АЕС (РАЕС) та Південноукраїнської (ПУАЕС), розташованих в різних фізико-географічних районах України. Досліджувались сім основних сфер якості життя, рівень психологічного напруження, занепокоєність ризиком виникнення надзвичайних ситуацій (НС) серед населення. Вибіркова сукупність становила 232 людини - ЗС РАЭС та 227 - в ЗС ПУАЭС, похибка вибірки становить 5,4%. Результати. Соціальними факторами ризику для населення міст-супутників є критичні сфери життя: зайнятість та працевлаштування, демократичне управління, охорона здоров’я, а для сільської місцевості - добробут, житлово-побутові умови, сфера зайнятості та працевлаштування. Оцінка рівня добробуту має тісний зв’язок з оцінкою житлово-побутових умов, задоволеність сферою зайнятості тісно пов’язана зі сферою безпеки та соціальною захищеністю та рівнем добробуту. Встановлено достовірні зв’язки між соціально-психологічним станом населення та основними сферами якості життя населення ЗС АЕС: високі - між показниками шкал соматизації, тривоги та реактивної тривожності і сферою безпеки та захищеності; середні - зі сферами зайнятості та добробуту; низькі - зі сферою охорони здоров’я. Висновки. Дані соціологічного опитування населення ЗС досліджуваних АЕС свідчать про спільність інтересів та запитів населення. Для населення ЗС РАЕС та ПЮУАЕС характерною є територіальна поведінка, зумовлена усвідомленням суб’єкта свого ставлення до даної території, де провідним фактором є робота АЕС. Більшість отриманих оцінок сфер якості життя є близькими за значенням незалежно від регіону. Залучення населення Рівненської області в ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС впливає на рівень тривожності населення в разі можливої техногенної НС. Серед населення ЗС ПУАЕС відмічено більш високий рівень занепокоєння соціальними НС, зокрема, можливими воєнними діями та терористичними актами.