(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Одним з кроків на шляху інтеграції України до стандартів НАТО стало створення у 2016 році Сил спеціальних операцій (ССО) як самостійного компоненту Збройних Сил України. Процес підготовки фахівців для ССО характеризується інтенсивними (часто на межі можливостей організму) фізичними навантаженнями, які в повній мірі повинні компенсуватися адекватним харчуванням. Мета дослідження: визначити середньодобові енерговитрати військовослужбовців під час кваліфікаційного курсу підготовки ССО ЗС України з урахуванням їх фізичного та психоемоційного навантаження. Матеріали та методи: Визначення показників фактичних середньодобових енергетичних витрат організму військовослужбовців під час кваліфікаційного курсу підготовки (Q-курсу) було реалізовано за допомогою хронометражно-табличного методу визначення енергетичних витрат. За допомогою розрахункового методу за методикою ВООЗ було отримано показники основного обміну (ОО) організму. Результати. Середньодові енергетичні витрати військовослужбовців Q-курсу не є стабільною величиною і залежать від індивідуальних особливостей організму та навчально-тренувальних заходів в різних фазах програми підготовки. Так, найвищі показники енергетичних витрат організму були зафіксовані під час 14-ти денної І фази відбору на рівні середнього значення 6853±737,3 кКал за добу (з максимальним показником – 8648 кКал за добу) і дещо менші – під час заключної V фази (6277±837,2 кКал за добу), під час ІІ, ІII та ІV фаз підготовки Q-курсу були встановлені середні енерговитрати на рівні 4900±250 кКал. Таким чином, за весь період перебування на Q-курсі енерговитрати курсантів в середньому складали 5545,8 кКал за добу Висновки. Енерговитрати військовослужбовців в певні періоди Q-курсу більше 8000 кілокалорій є серйозною проблемою щодо виникнення у них енергетичного дефіциту. Такі підвищені енергетичні витрати і метаболічні потреби військових ССО в умовах високих і надвисоких фізичних навантажень необхідно компенсувати відповідною енергетичною і нутрієнтною цінністю збалансованих раціонів харчування, дотриманням раціонального режиму споживання їжі, що дасть змогу підтримувати на належному рівні щоденну боєздатність військових.