(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2020)
Мета. Оцінити умови праці медичного персоналу в реаліях пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 та визначити пов’язані з ними ризики. Матеріали і методи. При проведенні дослідження були використані бібліографічний, гігієнічний, анкетно-опитувальний і математичний методи. Матеріалом дослідження слугували результати власних спостережень, анкети опитування медичних працівників, дані ВООЗ, МОЗ України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Державної служби України з питань праці, дані Держстатистики України, тематичні наукові джерела інформації. Результати досліджень. Робота медиків, зайнятих подоланням пандемії COVID-19, віднесена до небезпечної (екстремальної). Небезпеку зараження медичних працівників вірусом SARS-CoV-2 підвищує дефіцит засобів індивідуального захисту, неправильне їх використання. Робота в небезпечних умовах праці, які формуються в закладах охорони здоров’я (ЗОЗ), призводить до високих рівнів захворюваності медичних працівників на COVID-19. Серед медичних працівників, яким поставлений діагноз гострого професійного захворювання COVID-19, переважають медичні сестри (38,43%), молодші медичні сестри (22,69%) та лікарі-анестезіологи (5,87%). Висновки. Аналіз результатів проведених досліджень дозволив зробити висновки про те, що заходи з попередження захворюваності медичних працівників на COVID-19 і підвищення безпеки лікарняного середовища мають бути спрямовані на більш жорстке дотримання вітчизняного законодавства і нормативно-методичних вимог щодо охорони праці медичного персоналу та інфекційного контролю в ЗОЗ.