(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Мета дослідження: вивчити регіональні особливості забруднення ґрунтів важкими металами та іншими хімічними елементами, дати їхню порівняльну еколого-гігієнічну оцінку. Материали та методи дослідження. Методом оптико-емісійної спектрометрії визначено вміст 12 елементів у ґрунтах міських агломерацій: м. Київ (паркова, селітебна та транспортна зони), Донецька обл. (Маріуполь, Піски та ін.) та околиці м. Галича (Івано-Франківська обл.). Досліджено валовий вміст важких металів у ґрунтах, визначено їх рухомі форми, розраховано коефіцієнти концентрації та показник сумарного забруднення ґрунтового покриву міських агломерацій, встановлено характерні взаємозв’язки між металами та їхні техногенні геохімічні асоціації. Результати та їх обговорення. Серед проаналізованих хімічних елементів у ґрунтах урбанізованих територій особливу увагу привертає високий вміст Al, Mn та Cr, який виявився у деяких випадках вищим за ГДК та фоновий рівень. Встановлено характерні техногенні геохімічні асоціації важких металів для досліджуваних територій: Cu > Cr > Pb > Zn > Ni > Mn. Рухливість важких металів у техногенно забруднених ґрунтах збільшується порівнянноі з фоновими рівнями. Висновки. Порівняльна оцінка забруднення ґрунтів обстежених регіонів Київської, Івано-Франківської та Донецької областей показала, що вони зазнають комплексного екологічного тиску через антропогенне та техногенне забруднення навколишнього середовища важкими металами.