(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Мета роботи. Санітарно-епідеміологічне та еколого-гігієнічне обґрунтування умов розміщення асфальтобетонних заводів (АБЗ) малої потужності, розробка гігієнічних критеріїв до їх розташування з урахуванням новітнього вітчизняного санітарного, екологічного та містобудівного законодавств та вимог директив Європейського Союзу. Матеріали та методи досліджень. У статті використано бібліосемантичні, аналітичні методи та результати санітарно-епідеміологічної експертизи проектних матеріалів. Результати досліджень. Проаналізовано санітарне законодавство України 1971 та 1996 років у частині унормування санітарно-захисної зони (СЗЗ) для АБЗ та порівняння з аналогічними нормативами європейських країн. За результатами наукової санітарно-епідеміологічної експертизи проектних матеріалів щодо обґрунтування СЗЗ для вітчизняних АБЗ малої потужності (80% з яких введено в експлуатацію до 1996 року) встановлено наступне. Усі досліджувані підприємства працюють на готовому бітумі з впровадженням природоохоронних заходів шляхом використання високоефективних пилогазоочисних систем, що значною мірою скоротило валові викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та зменшило вплив на довкілля та прилеглу сельбищну територію, що відповідає вимогам Директиви 2010/75/ЄС Європейського Парламенту та Ради з промислових викидів (інтегроване запобігання та контроль забруднення) від 24 листопада 2010 року. Впровадження природоохоронних заходів з використанням високоефективних пилогазоочисних систем на існуючих АБЗ малої потужності забезпечило відсутність перевищень ГДК специфічних забруднюючих речовин на відстанях, які були меншими за нормативну СЗЗ в 1,5-3,0 рази, що дало підстави для обґрунтування використання нового підходу до встановлення СЗЗ – за розрахунковим методом при будівництві нових чи реконструкції існуючих АБЗ малої потужності.